Scufundarea Cargoului USS Spiegel Grove – Recif Artificial

USS SpiegelGrove

Expeditie la USS Spiegel Grove din Key Largo, Florida Imagine: Courtesy US Naval Institute

          Key Largo din Florida: nava USS Spiegel Grove, a fost scufundata intentionat pentru a da nastere unui nou recif artificial si un nou Rai al scafandrilor. Acesta a fost, la vremea respectiva, cea mai mare nava scufundata intentionat, in apele limpezi si calde ale Florida Keys.

Pe 17 mai 2002, a fost planificata o adaugare dramatica  in recifele din Key Largo.

tdc_footer_keysmap

Experienţa scufundarilor la o nava atit de masiva a fost cu siguranta o enorma atractie a intregii comunitati de scafandri. speigel_grove_4Cu toate acestea, spre deosebire de cele mai multe nave care au fost scufundate intenţionat pentru aceste tipuri de programe de recif artificial, Spiegel Grove a mai avut de scris un capitol in cartea intregii ei istorii. Cândva în cursul unei perioade spiegel_grove_3anterioare nopti cu pricina, cu mult înainte de scufundarea planificata a fi publica, Spiegel Grove a decis să se predea apelor oceanului de buna voie. Din păcate, ea s-a scufundat vertical şi cu chila ramasa la suprafat apei, cu susul în jos. Dupa ani de proceduri legale, luni de munca speigal_grove_1curăţare foarte costisitoare şi de eforturi de a face modificari structurale pentru a face nava sa fie cit mai sigura cu putinta, ea a fost scufundata defectuos, strimb si gresit orientate. Un efort fabulos a fost depus pentru a se gasi o companie capabila sa repare greseala, indreptind imensul vas spiegelsunk1intr-o pozitie corecta.

          În cele din urmă, pe 11 iunie 2002, Grove Spiegel a fost „indreptata” prin rotirea ei si asezarea pe partea de la tribord.Acest lucru a fost să fie locul final de odihna si orientarea finala: situata la 40 de metri desuprafata apei, în apropiere de Dixie Shoals culcata pe partea tribord. Grove Spiegel (LSD-32) este un fost un vas de lupta de tip cargo ce masoara  155 de metri în lungime şi 26 metri în lăţime. Ea a fost construită iniţial în septembrie 1954, a fost lansata pe 10 noiembrie 1955 şi a intrat sub vomanda US Navy pe 8 iunie 1956. În timpul lungii şi ilustrei ei cariere, Spiegel Grove participat din mijlocul actiunii in Marea Caraibelor, Statele Unite, Coasta de Est, Africa, Marea Mediterană, Panama şi Orientul Mijlociu, avind inclusiv un rol vital în operatiunea Desert Storm, în Golful Persic .
 În 1989, ea a fost scoasa din funcţiune şi folosita ca depozit plutitor. În septembrie 1998, cea de-a doua etapă a carierei sale a putut începe cu vânzarea ei catre Camera de Comerţ a
Key Largo. În august 2003, Eco-foto Explorers  au vizitat Key Largo pentru a se scufunda la „cea mai mare navă scufundata vreodată intenţionat”. Intenţia noastră a fost să petrecem două zile de scufundări la această epavă timp in care sa ne documentam despre starea sa, precum şi despre viaţa marină care populează în prezent acest site.
          In zona Key Largo, în august poate fi destul de cald, iar dimineaţa primei noastre zile de scufundare în apă nu a fost  excepţie. Cu temperaturi usor peste 32 de grade Celsius si umiditate crescuta, ne-am pregatit pentru scufundare. Pe la 9:45, am intrat în apă şi ne-am scufundat de-a lungul liniei # 1 pana la sfârşitul pupei epavei. Cu o vizibilitate 25 de metri, nava a intrat în campul nostru de vedere aproape imediat. Este enorma! Pe masura ce ne-am continuat coborârea, am fost coplesiti de mărimea colosala a epavei. Ea părea să se intindă la infinit si suprastructura ei, indoita la un unghi lateral foarte dezorientant, se pierde la distanţă. Mai întâi am „aterizat” pe epavă la pupa şi imediat am fost întâmpinaţi cu un curent destul de puternic ce suflă perpendicular pe epavă. Într-adevăr, cu un astfel de corp masiv situat în nisip, curenţii de apă joacă feste scafandrilor, curenţi şi formele ciudate ale ruinei puntii, creeaza confuzie şi cauzează scafandrilor obligandui sa se lupte in permanenta cu curentii de apa in cea mai mare parte a timpului scufundarii.
Am avut impresia ca ne simtim ca niste insecte pe o parte exterioara a unei cladiri foarte mari! Am fotografiat trapele şi conductele, balustrada puntii şi usile de acces. Întreaga navă este în mare măsură, în stare curata, cu foarte puţine creşteri marine ataşate de epavă în acest moment. Toata vizita noastra a fost insotita de o Barracuda de cam 1,5 metri ce ne dadea tarcoale inclusiv la oprirea de decompresie de la linia de 8 metri.
          A doua vizită la ruină ne-a pus in fata unor curenti foarte puternici, care ne-a scurs de energie inca de la inceputul scufundarii noastre. Totuşi, o dată ce am ajuns la epavă de-a lungul Liniei # 3, am fost din nou surprinsi de frumusetea deosebita a navei. Un scafandru care pătrunde in  orice epava trebuie să se pregătească în mod adecvat pentru acest tip de scufundări.

Spiegel Grove va rămâne o provocare pentru cei care doresc sa exploreze această epavă şi vin sa-I cunoasca secretele.
Spiegel Grove sta pe nisip la 40 de metri adancime, şi se ridică pana la 15 de metri de suprafata apei. Ea a fost curatata de orice moloz daunator şi substanţe chimice, înainte de a fi scufundata. În interior, au fost create mai multe intrari si corzi ce au fost instalate pentru a ajuta la diverse treceri de la o cameră la alta. Din pacate, din cauza unghiului de scufundare, multe din aceste corzi sunt acum inutile şi penetrarea epavei este, de fapt, oarecum dezorientanta si periculoasa. Condiţiile de pe epavă pot fi dificile şi variabile. Curenti puternici se rotesc in jurul epavei si la suprafata. Temperatura apei, vara poate ajunge la 29 de grade si poate scadea iarna pina sub 21 de grade.

http://www.vimeo.com/4307897
Spiegel grove a crescut veniturile locale cu 961.800 dolari anual, a creat 68 de locuri de munca adiacente, si a adus in total peste 2.000.000 de dolari anual din vinzari. Aceste rezultate confirma asteptarile econmiei locale.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s