Plan de măsuri japonez împotriva eroziunii costiere de pe litoralul românesc

În Aula Magna a Universităţii „Ovidius” a avut loc, ieri, Seminarul privind protecţia şi reabilitarea costieră a zonei de sud a Mării Negre, manifestare care se întinde pe durata a două zile. Seminarul este organizat de Direcţia Ape Dobrogea Litoral (DADL) şi Agenţia Internaţională Japoneză de Cooperare (JICA) şi reuneşte specialişti români şi japonezi în combaterea eroziunii costiere. În prima parte a seminarului, specialiştii JICA au prezentat un plan de măsuri pentru împiedicarea eroziunii plajelor din zona de sud a litoralului românesc.

Prof. Yataka Ochi a declarat, în deschiderea prezentării sale, că planul general de protecţie costieră este cuprins pe o zonă de studiu, între Midia şi Vama Veche, de aprox. 80 km, zonă care a fost împărţită în cinci sectoare mari şi 20 de subsectoare. Yataka Ochi a declarat că pentru protecţia plajelor din zona de sud a litoralului există un plan de cooperare între Guvernul României şi cel japonez, prin care se va încerca efectuarea unei lucrări de protecţie costieră.

Printre principalele măsuri ce trebuie luate se numără crearea de recifuri artificiale şi înnisiparea malurilor. Specialiştii japonezi au mai spus că recifurile artificiale oferă o mai mare protecţie pentru plajă, comparative cu digurile „sparge val”, pe care le folosesc românii. În studiul prezentat de japonezi se arată că, pentru staţiunea Mamaia, se impune întărirea structurilor „sparge val” existente, crearea de diguri submersibile şi efectuarea unor lucrări de înnisipare.

Japonezii au arătat în prezentarea lor că aceleaşi lucrări se impun şi în alte zone intrate în planul de protecţie costieră: zona dintre Mamaia şi Constanţa Port, Eforie Nord, Eforie Sud, zona Faleză Tuzla, zona Saturn – Aurora şi Vama Veche. Pentru lucrările de înnisipare, care, în opinia japonezilor, sînt foarte importante pentru împiedicarea eroziunii costiere, specialiştii JICA au arătat că s-au identificat trei zone de unde poate fi adus nisipul: zona Midia, localitatea Cochirleni şi de pe malul Dunării, între Călăraşi şi Cernavodă. Costurile estimate de japonezi pentru efectuarea lucrărilor antieroziune au fost estimate la 316 milioane de euro, iar aplicarea acestora ar trebui să înceapă în 2007. Cea de-a doua parte a seminarului are loc astăzi, tema discuţiilor fiind analiza economico-financiară a protecţiei costiere.

Tatian IORGA Marti, 06 Iunie 2006
sursa

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s