Noi recifuri artificiale datorita Tratatului de Pace din Orientul Mijlociu

1471621529_2215483bc1_o

Într-un rar exemplu de cooperare a Orientului Mijlociu, Israelieni şi Jordaniani s-au reunit pentru a crea un şir de recife de coral artificiale în Marea Roşie. Efortul international este menit să atragă şi mai mulţi scafandri si snorkeleri la recifele artificiale pentru a permite regenerarea zonei de recife naturale . O mare diversitate de corali prospera în Golful Aqaba, ce se află în capatul Nordic al Mării Roşii şi se învecinează cu Israel şi Iordania, precum şi Egipt şi Arabia Saudita  spre sud. (A se vedea o hartă a golfului.)
Aceste recife atrag turisti din intreaga lume spre oraşe apropiate ca Elat din Israel, şi Al-Aqabah din Iordania. Valuta obtinuta din turism reprezinta un avantaj pentru economia regiunii, dar invazia violenta de snorkeleri si scafandri devine daunatoare recifelor naturale. Multe din recife sunt literalmente pe moarte, spun experţii. Recifele de pe coasta Iordaniei, sunt încă expuse la risc, suferind până în prezent mai puţin din cauza presiunii umane decât cele de pe coasta Israeliana sau Egipteana. Tratatul de pace din 1994 dintre Israel şi Iordania a mandatat cele două ţări sa lucreaze împreună pentru combaterea poluării marine, a problemelor resurselor naturale, şi de protectie a coastei de recif în zona Golfului. Cercetătorii , de asemenea,culeg date critice cu privire la aceste ecosisteme complexe, inclusiv ratele si modelele de supravieţuire ale coralilor, precum şi efectele comportamentului uman asupra recifelor.

Revitalizarea Recifelor

Utilizand macarale şi paraşute mari, echipa a scufundat deja în apă uriaşe structuri de beton, fiecare avand o greutate de 4.2 tone, la o adincime de 6 – 7 metri. Înainte de instalare, corali au fost pregatiti special pentru a se potrivi in gaurile forate în reciful artificial. În septembrie, cercetătorii ajutaţi de studenţi şi elevi israelieni au lipit tuburi cu corali naturali pe suprafetele cu forme neregulate ale blocurilor modulare. Aproximativ 250 de tuburi umplute cu corali au fost deja plantate pe recif, şi multe alte operatii de plantare sunt in lucru. Suprafetele noului recif facut de mina omului este protejat pentru a preveni intrarea scafandrilor şi pentru a încuraja creşterea noului coral si colonizarea cu peşte şi viaţa marină.

„De obicei, atunci când se întâmplă ceva rău într-o zonă protejată marin, pot doar să vă spun, Ok, am pierdut o parte din aceasta”, a declarat Nadav Shashar, biolog marin la BGU şicoordonator al proiectului de supraveghere.
„De fapt, noi suntem aici pentru a putea regenera un domeniu submarin. Acest domeniu submarin se prezenta ca un recif de coral care in prezent este mort. Dar acum, ne-am intors pentru a construi un recif nou”.

Dupa doar doua luni de la  construcţie, mai mult de 20 de specii de peşte inclusiv nevertebrate cum ar fi corali si viermi sau stabilit natural pe recif. Shashar anticipează ca structura artificială va avea nevoie de 5-10  ani pentru a evolua într-un recif viabil din punct de vedere al ecosistemului. Populaţiile de peşti vor coloniza pe deplin acest proiect în termen de un an. (A se vedea : “Noisy Reefs Preferred by Young Fish, Study Says” [7 aprilie 2005].)

Cand va fi finalizat, proiectul va include trei recife in apele Jordaniei şi doua recife în apele Israelului, dar acesta nu este destinat să înlocuiască ecosistemele naturale.În schimb, noile recife vor oferi o zona alternativă de scufundare şi vor ajuta la  recuperarea specifica recifelor.

Artificial vs. Natural

Există diferenţe biologice intre recife naturale şi artificiale. Recifele naturale conţin microecosisteme care sunt dependente de lumina si nutrienti, precum şi de forta si viteza curentilor, a spus Al Horani din Iordania. Recifele artificiale nu neaparat furnizeaza infrastuctura fizica necesara acestor microecosisteme.

„Încercăm să cream diferite tipuri de microecosisteme în cadrul structurilor pe care le dezvoltam”, a spus Al Horani. De exemplu, unele suprafete sunt expuse la lumina puternica a soarelui, iar altele sunt in zone mai intunecate.

Shashar din Israel a proiectat intenţionat noul recif în aşa fel încât să nu mimeze un recif natural ci mai degrabă oferă un habitat alternativ pentru speciile rare.

Situatii similare

Recifele naturale din SUA, inclusiv din Florida Keys şi Hawaii şi Bahamas se confrunta, de asemenea, cu situatii similare recifelor din Golful Aqaba. Bob Leeworthy de la National Oceanic and Atmospheric Administration nu a fost implicat în proiectul Golful Aqaba. El a lucrat la un studiu de recif artificial din Florida Keys, studiu ce a implicat scufundarea intenţionată a unei nave dezafectate a US Navy. (A se vedea: “Artificial Reefs Made With Sunken Subway Cars, Navy Ships” [18 august 2006].)

Tot el a spus ca astfel de proiecte pot ajuta salvarea recifelor naturale prin destresarea acestora.

Leeworthy a spus :”A fost o situaţie de castig din toate punctele de vedere, în sensul că sa reutilizat total materialul scufundat, site-uri noi de scufundări si snorkeling, infiintarea plimbarilor turistice in barci cu fund de sticla, s-a revigorat pescuitul, si a fost regenerat si reciful”.

Publicitatea de pe site-ul recifului artificial a dus la o creştere a afacerilor la nivel local pentru furnizorii de servicii si echipamente de scufundari si snorkeling. Studiile arata ca vizitatorii acestor site-uri de scufundari ramin loiali. Al Horani şi Shashar spun ca relaţiile dintre membri echipelor Israelului şi Iordaniei sunt pozitive.

„Avem obiective comune”, a spus Al Horani.

„Fără acest tip de colaborare, nu putem controla cu adevărat factorii de mediu care ar putea avea influenţe negative în Golful Aqaba.”

(Acest proiect este finanţat parţial de către Statele Unite prin programul USAID-Merc şi British Whitley Fund for Nature ).

sursa

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s